Schoorsteen onderhoud

  • Wij rekenen geen voorrijkosten
  • Gratis dakinspectie en vrijblijvende offerte
  • Garantie tot wel 15 jaar
  • Meer dan 9 jaar ervaring als vakman onder 1 dak
Neem contact op085 060 3520

gecertificeerd dakdekker      

Schoorsteen onderhoud: Hoe zit dat?

De brandweer rukt gemiddeld tweeduizend keer per jaar uit voor een schoorsteenbrand. En koolmonoxide vergiftiging is ook een probleem dat regelmatig voorkomt. Het onderhouden van de schoorsteen is misschien niet iets dat altijd boven aan het lijstje staat. Maar het is zeker wel een heel belangrijk onderdeel van het onderhouden van uw woning.

Gratis dakinspectie085 060 3520

Waarom de schoorsteen regelmatig onderhouden moet worden

Een schoorsteen die niet goed onderhouden wordt zal op den duur kuren gaan vertonen, en dat heeft gevolgen. Verroeste afvoerpijpen, slechte ventilatie, verkeerde installatie van gashaarden of rookkanalen die scheuren. Dit is te voorkomen als u de schoorsteen regelmatig onderhoud. En het is aan te bevelen om naar een erkende schoorsteenveger voor in te schakelen. Op zoek naar een ervaren schoorsteenveger? Bij Daktechniek Smit zit u goed!

Meest voorkomende problemen bij een slecht onderhouden schoorsteen

De meest voorkomende problemen bij een slecht onderhouden schoorsteen kunnen vrij heftig zijn.

Schoorsteenbranden door onverbrande deeltjes

Er kunnen schoorsteenbranden ontstaan omdat onverbrande deeltjes vrijkomen bij het stoken van hout. Olie kan zich gaan hechten aan de wand van het schoorsteenkanaal. Met alle gevolgen van dien, deze deeltjes zijn namelijk enorm brandbaar en kunnen vrij makkelijk vlam vatten.

Slecht metselwerk

Een schoorsteen die slecht gemetseld is komt ook regelmatig voor. Wanneer er een constructiefout in de schoorsteen zit door slecht metselwerk, dan is de kans op brand automatisch groter. De schoorsteen trekt onvolledig en dat kan zorgen voor lekkage. Wanneer de schoorsteen te veel bochten heeft kan dit ook het geval zijn.

Vervuiling door resten in de schoorsteen

Slecht onderhoud kan ook zorgen voor een verstoppen van schoorstenen omdat vogelnestjes, takken of beklemde dieren in de schoorsteen vast zitten. De verbrandingsgassen kunnen hierdoor niet weg. De schadelijke stoffen verspreiden zich naar beneden en dat kan zelfs koolmonoxide vergiftiging tot gevolg hebben. Daarom is het verstandig minstens een keer peer jaar de schoorsteen te laten vegen.

Hulp nodig bij onderhoud? Daktechniek Smit staat paraat!

Bent u op zoek naar een ervaren specialist om uw schoorsteen te reinigen? Bij ons zit u goed voor alle soorten schoorsteenonderhoud. Wij komen uw schoorsteen eerst grondig inspecteren, waarna we kijken wat de juiste aanpak van schoorsteenonderhoud is in uw situatie. En uiteraard wordt alles na het onderhoud netjes achtergelaten. Profiteer vandaag nog van een gratis inspectie!

Reparatie nodig?

Het kan ook zijn dat er meer nodig is dan enkel het verwijderen van roetdeeltjes of vuil. Wij kunnen uw schoorsteen indien nodig ook repareren. Of het nu gaat om het repareren van het schoorsteenkanaal, nieuwe voegen, of het impregneren van de schoorsteen, iedere optie is bij ons mogelijk. Wij doen een grondige inspectie en adviseren u over wat de beste optie is. Onze ervaren specialisten zorgen voor een grondige en zorgvuldige reparatie die de levensduur van uw schoorsteen verlengt.

Wat kunt u zelf doen?

Er zijn nog een aantal dingen die u zelf kunt doen om uw schoorsteen beter te onderhouden en complicaties te voorkomen.

Zorg ervoor dat u de installatie en het onderhoud van de kachel of haard door een specialist wordt uitgevoerd. Ook wanneer u de kachel of haard zelf niet vaak gebruikt.

Verantwoord stoken is iets dat u moet leren. U moet weten hoe hard of zacht u het beste kunt stoken en welke brandstof u daarvoor kiest. Weet welke soort hout er beter is voor uw houtkachel (loofhout) en welke materialen u beter niet in de open haard kunt gooien omdat dit het rookkanaal vervuilt (plastic en papier).

Voor de zekerheid en om problemen te voorkomen is het een goed idee om het rookkanaal van het huis minstens een keer per jaar te controleren. Dit kan het beste wanneer het stookseizoen voorbij is. Dat voorkomt een hoop ellende. De schoorsteenveger zal roet uit de schoorsteen verwijderen. Ook wordt het voegwerk (dus de bakstenen en het cement) nagekeken op lekkage en scheuren.

Ontdek meer over de oplossingen van Daktechniek Smit

Schoorsteen onderhoud renovatie daktechniek smit

Schoorsteen renoveren

Als uw schoorsteen toe is aan renovatie, helpen wij graag met de herstelwerkzaamheden.

Lees verder
Schoorsteen renoveren onderhoud daktechniek smit

Schoorsteen repareren

Heeft uw schoorsteen schade? Wij bieden deskundige schoorsteen reparaties.

Lees verder
Schoorsteen onderhoud daktechniek smit

Schoorsteen verwijderen

Moet uw schoorsteen verwijderd worden? Wij zorgen voor een veilige verwijdering.

Lees verder

Wat zeggen onze klanten?

Klanten beoordelen ons gemiddeld met een 5 / 5 op Google en Trustpilot


“Nieuw pannendak laten leggen door Daktechniek Smit. Kundig advies gekregen van Welsey! Bedankt voor de service!”


Chris van den Heuvel


“Enorm blij om te zeggen dat de lekkage verholpen is. Lood netjes vervangen, voegen weer mooi en ook de topplaat ziet er strak uit!”


E. Terpstra


“Direct professionele reactie. Heel erg tevreden over de snelheid, service en vriendelijkheid van het bedrijf!”


Rowan Horsten


“Wij zijn super goed geholpen door de heren van Daktechniek Smit. Netjes gewerkt en alles is vakkundig opgeruimd.”


Peter Van kruijsbergen

Schoorsteen onderhoud laten uitvoeren

  • Professionele dakdekker
  • Gratis dakinspectie
  • Betrouwbaar: We overleggen eerst wat er moet gebeuren
  • Foto's van huidige situatie op het dak
  • Dakpannen in alle soorten, maten, kleuren en vormen leverbaar
  • Gratis! professioneel advies
Gratis dakinspectie085 060 3520