Schoorsteen renoveren, voegen, impregneren en onderhouden!

Schoorsteen  renoveren en onderhouden

7 dagen per week telefonisch bereikbaar

Haal meer uit uw schoorsteen en voorkom ongewenste schade!

Gecertificeerde dakdekker
24/7 Support

Voor calamiteiten 24/7 bereikbaar en binnen 2 uur op locatie!

24/7 bereikbaar voor calamiteiten met uw dak. Wij zijn binnen 2 uur inzetbaar door heel Nederland voor noodreparaties aan uw dak.

8 Jaar kennis

Meer dan 9 jaar ervaring als vakman onder één dak!

Met meer dan 9 jaar vakmanschap is geen enkele uitdaging te groot! Onze medewerkers zijn gespecialiseerd in daktechniek.

Op al onze leveringen en diensten garantie tot wel 15 jaar !

Wij zijn overtuigd van onze kwaliteiten en geven garantie tot wel 15 jaar! Op al onze diensten en leveringen.

Waarom uw schoorsteen renoveren?

Het is weer zover. Er moet onderhoud gepleegd worden aan de schoorsteen. Of bij achterstallig onderhoud is het inmiddels zover dat uw schoorsteen gerenoveerd met worden.  Kortom, heeft u het idee dat uw schoorsteen renovatie nodig heeft? Wij helpen u graag verder. Een schoorsteen repareren is waar wij gespecialiseerd in zijn. Bij slecht trekkende schoorstenen, schoorsteen lekkage of schoorsteen vegen is Daktechniek Smit uw betrouwbare partner.

De schoorsteen is één van de belangrijkste factoren van uw meest kostbare bezit. De schoorsteen zorgt er namelijk voor dat uw  huis warm gestookt kan worden, dat er eten gekookt kan worden en dat de daarbij vrijkomende lucht en rook veilig naar buiten kan worden afgevoerd. Zo houdt u ongewenste stoffen buiten. 

Voornamelijk koolstofmonoxide is  een gevaarlijke stof die in rook voorkomt. We zien het steeds meer terug komen, met de stijgende energieprijzen, stappen veel mensen over op de houtkachel. Een stuk goedkoper, zeker bij een variabel contract. Echter hebben deze mensen vaak weinig kennis van wat er allemaal bij komt kijken. De belangrijke details zoals het onderhouden van de schoorsteen worden als snel vergeten.

 Gemiddeld worden er jaarlijks enkele honderden mensen met koolstofmonoxide-vergiftiging afgevoerd, overlijden er enkele tientallen en rukt de brandweer jaarlijks meer dan 2000 keer uit, voor schoorsteenbranden. De meeste van deze gevallen kunnen worden voorkomen met systematisch schoorsteeninspectie of schoorsteenrenovatie.  

Renoveren schoorsteen: voorkom schoorsteenbrand en koolstofmonoxidevergiftiging

Om brand te voorkomen moet u eerst duidelijk hebben hoe brand ontstaat in de schoorsteen. Hieronder bespreken we een drietal factoren waardoor een schoorsteenbrand kan ontstaan en lichten de oplossing kort toe!


 1. Wanneer u een kachel heeft komen er kleine deeltjes vrij van het hout die de schoorsteen ingaan en zich hechten aan de stenen. De stukjes zijn zeer licht ontvlambaar, wat voor een verhoogd risico op brand zorgt. Het is daarom belangrijk deze met enige regelmaat te verwijderen. Tenminste jaarlijks.
 2. Slecht gemetselde schoorstenen. Tegenwoordig zien we het steeds vaker. Schoorstenen die met lage kwaliteit mortel gemetseld zijn. Dit zorgt voor  onvolledige trek, wat de kans op brand drastisch verhoogt! Daarnaast vergroot het de kans op lekkages
 3. Alles wat van boven in de schoorsteen komt zorgt voor problemen. Denk hierbij aan bladeren, vogelnestjes, takken en vastzittende dode dieren. Hierdoor ontstaat onvoldoende trek. Normaal verbranden de meeste giftige stoffen. Echter wanneer er onvoldoende trek is, blijven deze stoffen hangen en worden niet of slecht afgevoerd.  Dit heeft vaak koolstofmonoxidevergiftiging als gevolg.

 • Het regelmatig onderhouden van de schoorsteen, of bij achterstallig onderhoud het renoveren van uw schoorsteen, lost bovenstaande problemen op. Hierbij worden indien nodig de voegen hersteld, het mortel vervangen, licht ontvlambare deeltjes verwijdert en nestmateriaal etc. verwijdert. 
Loodwerk schoorsteen
Schoorsteen renovatie uitleg

Schoorsteen onderhouden

Schoorsteen onderhouden. Inmiddels is het alweer herfst en de winter staat alweer voor de deur. Je kan eigenlijk al niet meer wachten om lekker met een rood wijntje bij je houtkachel te zitten. Het haardhout ingeslagen, je haardkachel alweer gereinigd en het aftellen naar de koude, natte herfst- en winterdagen kan beginnen. 

Waar jij wellicht even niet aan gedacht had is het reinigen van je schoorsteen. Zou het alweer nodig zijn, of wil je dit jaar overslaan? Die oplichter van vorig jaar wil je eigenlijk niet weer bellen. Dat begrijpen wij, echter het overslaan van het reinigen van jouw schoorsteen is niet verstandig en raden wij af!

Het is ieder jaar belangrijk om de licht ontvlambare deeltjes uit de schoorsteen goed te verwijderen. Ook het verwijderen van nestmateriaal, takjes, bladeren, kadavers van kleine dode dieren etc. die er gedurende het jaar ingekomen zijn moeten er zeker uit.

Dus zelf het dak maar op? Dat kan, let echter wel goed op, in de eerste plaats natuurlijk op jouw veiligheid. De schoorsteen bevind zich vrijwel altijd op het hoogste punt van jouw huis. Het werken op zo'n hoogte brengt risico's met zich mee! Daarnaast bestaat de kans dat door onvoldoende kennis, van het verwijderen van de kleine brandbare delen er alsnog brand ontstaat omdat er teveel deeltjes zijn achtergebleven. 

Als betrouwbare partij in een markt met malafide reinigingsbedrijven en dakdekkers overtuigen wij u graag van onze betrouwbare werkwijze, deze staat toegelicht op onze over ons pagina. Een dakinspectie is dan ook altijd GRATIS en geheel vrijblijvend! Wij adviseren u vervolgens geheel kosteloos of het reinigen van uw schoorsteen, noodzakelijk, optioneel is en eventueel nog een jaartje meekan of dat het niet nodig is.

VCA dakdekker
Gecertificeerde dakdekker
Google reviews

Schoorsteen renoveren: waarom kiezen voor Daktechniek Smit

Bij Daktechniek Smit werken we vanuit ons hart. Het beroep dakdekker zit al generatie op generatie in de familie. Het is zo van vader op zoon overgegaan. Mijn opa had samen met mijn vader recentelijk nog een dakdekkersbedrijf. Een echte vakman, de crisis in 2008 kostte zijn bedrijf helaas de kop. En inmiddels is de man zelf er ook niet meer.


De afgelopen jaren heb ik dusdanig veel ervaring opgedaan in het dakdekkers vak, dat ik voor mezelf ben begonnen. Deels met de kennis van mijn vader en opa. Een bescheiden basis aan kennis opgedaan op school. Maar met name in de praktijk heb ik veel ervaring opgedaan. Zo heb ik gewerkt bij diverse dakdekkersbedrijven en kan ik mezelf na meer dan 9 jaar werkervaring wel omschrijven als ‘dakspecialist’. Alles om ons familievakmanschap toch nog voort te zetten


Wanneer wij uw dak geïnspecteerd hebben en er is niks aan de hand? Dan brengen wij geen kosten in rekening! Hebben we toch schade, rot of iets anders aangetroffen? Dan overleggen we hiervan meteen het beeldmateriaal. Daarbij maken we een offerte, wat het kost om te herstellen. U bent dan nog tot niks verplicht. Ook wanneer u, ervoor kiest om het niet te laten herstellen brengen wij geen kosten in rekening voor de dakinspectie, deze blijft altijd kosteloos! 

Kom direct in contact voor hulp van een professionele dakdekker!!

Schoorsteen bovenplaat renoveren
Schoorsteen renovatie bovenplaat

Schoorsteen voegen

Schoorsteen voegen - Nergens voor nodig? U denkt er misschien niet bij na en u ziet hem ook nooit van dichtbij. Maar de schoorsteen staat door weer en wind, warmte en kou, fier verheven bovenop het huis. 

Vocht en vorst, zijn in hun combinatie de grootste vijand van uw schoorsteen. Water wat in de voegen sijpelt en door de lage temperaturen bevriest. Wanneer water bevriest zet het uit en drukt de voegen uit elkaar. Er ontstaan scheurtjes en naarmate dit proces continueert wordt de schade steeds groter.

Het voegen van uw schoorsteen is dan ook een onderdeel van het renoveren van de schoorsteen. Daarbij is het ook meteen de lastigste klus. Niet alleen omdat de werkzaamheden goed, vakkundig en in de juist volgorde moeten worden uitgevoerd. Maar juist ook door de hoogte en de helling van het dak. Het zelf uitvoeren van deze werkzaamheden raden wij dan ook sterk af. Omdat het als onervaren voeghersteller op zo'n hoogte boven op een hellend dak er sprake is van valgevaar, daarnaast komt er bij het herstellen van de voegen meer kijken dan u misschien vooraf denkt. Wanneer u namelijk werkt op een slechte basis, zonder goede voorbehandeling van de voegen, dan zal het materiaal loslaten en bent u onterecht ervan overtuigd dat het goed zit. Zo ontstaat er nog meer schade dan dat er al is, u versneld het proces namelijk.

Let op wij adviseren nooit om zelf het dak op te gaan! 

Voor er gestart kan worden met het voegen van de schoorsteen moeten de oude voegen verwijderd worden. Deze worden er uitgeslepen, zodat alle vuiligheid er tussenuit is. Als de voegen verwijderd zijn, gaan we de schoorsteen opnieuw voegen. Na het voegen van de schoorsteen, brengen we een betonnen bovenplaat aan. Deze dekplaat zorgt ervoor dat het hemelwater niet in de voegen van de schoorsteen trekt. Als de voegen en bovenplaat klaar zijn hoeft deze enkel nog geïmpregneerd te worden. Uw schoorsteen laten voegen aan een gecertificeerde vakman overlaten?

 Kom in contact voor een gratis dakinspectie.

Schoorsteen impregneren

Schoorsteen impregneren, dat is zinloos denkt u misschien. Nou, zeker niet! Het impregneren van de schoorsteen is de finishing touch die zeker niet achterwege moet blijven. Al het werk zou voor niks zijn. Nadat wij uw schoorsteen gereinigd en de voegen hersteld hebben, dan impregneren we de schoorsteen. Impregneren van de schoorsteen is vergelijkbaar met de water- en vuilafstotende wax bij de wasstraat. 

Als de schoorsteen weer helemaal in orde is gemaakt brengen we het impregnatiemiddel aan op de schoorsteen. Dit middel is waterafstotend en zorgt er daarmee voor dat water niet in de voegen blijft staan , maar met het overige water wordt afgevoerd. Daarnaast heeft het een antiwortel functie. Mossen en grassen kunnen zich daardoor niet in de voegen gaan nestelen. Omdat deze te dicht zijn en omdat deze mossen en grassen zich enkel op plaatsen hechten waar veel vocht wordt vastgehouden en nadat we uw schoorsteen geïmpregneerd hebben is deze niet langer een verlengstuk van het natura-2000 gebied verderop. 

Let op wij adviseren nooit om zelf het dak op te gaan! 

 

schoorsteen voegen impregneren
Schoorsteen voegen en impregneren

Schoorsteen voegen en impregneren, waarom? 

Waarom schoorsteen voegen en schoorsteen impregneren? We hebben het net al even allemaal doorgenomen. Maar hier zetten we het graag nog even op een rijtje om te benadrukken waarom een reglmatige schoorsteen inspectie met behandeling belangrijk is. Het voegen en impregneren:

 • Voorkomt mos en grasgroei
 • Voorkomt water in voegen
 • Voorkomt scheurtjes in voegen
 • Voorkomt vervangen schoorsteen


Kortom voldoende reden om uw schoorsteen eens grondig onder handen te laten nemen!

Let op wij adviseren nooit om zelf het dak op te gaan! Voor een schoorsteen laten renoveren adviseren wij de hulp van een specialist in te schakelen!

Schoorsteen renovatie laten uitvoeren

 • Professionele dakdekker
 • Gratis dakinspectie
 • Wij vinden betrouwbaarheid belangrijk, daarom overleggen we eerst wat er moet gebeuren
 • Foto's van huidige situatie op het dak
 • Gratis! professioneel advies
 • Vakkundige schoorsteen reparatie