Schoorsteen lekkage? Schoorsteen lekt water | Wat moet ik weten?
Schoorsteen lekt water

Schoorsteen lekkage

22 januari 2023

Een schoorsteen lekkage kan een groot probleem zijn voor huiseigenaren. Een lekkende schoorsteen kan namelijk leiden tot waterschade, schimmelvorming en andere problemen in uw huis. In deze blogpost zullen we bespreken wat een schoorsteen lekkage is, de oorzaken ervan en hoe u dit kunt voorkomen of oplossen.

Hoe ontstaat een schoorsteen lekkage?

Een schoorsteen lekkage ontstaat wanneer water in de schoorsteen terechtkomt. Dit kan gebeuren door een gebrek aan onderhoud, slechte afdichtingen of beschadiging van de schoorsteen zelf. Een van de meest voorkomende oorzaken van een schoorsteen lekkage is het gebrek aan onderhoud. Als u de schoorsteen niet regelmatig laat inspecteren en onderhouden, kan er vuil en mossen zich ophopen in de schoorsteen, wat kan leiden tot lekkages.

Schoorsteen lekt water

Schoorsteen lekt water? Slechte afdichtingen zijn ook een veelvoorkomende oorzaak van schoorsteen lekkages. Als de afdichtingen van de schoorsteen niet goed zijn, kan water gemakkelijk de schoorsteen binnendringen en leiden tot lekkages. Dit kan komen omdat de bovenplaat van de schoorsteen verouderd is of de voegen niet meer intact zijn, maar in het beste geval is alleen het lood opgewaaid en moet dit terug op zijn plek geklopt worden.  Beschadiging van de schoorsteen zelf, zoals scheuren of gaten, kan ook leiden tot lekkages.

Schoorsteen lek waterSchoorsteen lekt water.

Hoe schoorsteen lekkage voorkomen?

Om een schoorsteen lekkage te voorkomen, is het belangrijk om de schoorsteen regelmatig te laten inspecteren en onderhouden. Laat een professioneel bedrijf de schoorsteen inspecteren en eventuele problemen oplossen. Ook is het aan te raden om de afdichtingen van de schoorsteen te laten controleren en indien nodig te vervangen.


Als u al last heeft van een schoorsteen lekkage, is het belangrijk om snel actie te ondernemen om verdere waterschade of andere problemen te voorkomen. Laat een professioneel bedrijf de lekkage opsporen en oplossen. Kom direct in contact voor een gratis dakinspectie, door een vakman van Daktechniek Smit.


In samenvatting, een schoorsteen lekkage kan leiden tot ernstige problemen in uw huis. Het is belangrijk om de schoorsteen regelmatig te laten inspecteren en onderhouden, en eventuele problemen snel op te lossen om verdere waterschade of andere problemen te voorkomen.

Schoorsteen lekkage reparerenSchoorsteen lekkage repareren 

Lekkage schoorsteen repareren?

Als u een lekkende schoorsteen heeft, is het belangrijk om snel actie te ondernemen om verdere waterschade of andere problemen te voorkomen. Hier zijn een aantal stappen die u kunt nemen om uw lekkende schoorsteen te laten repareren:

  • Laat een professioneel bedrijf de lekkage opsporen: Een professioneel bedrijf kan de oorzaak van de lekkage opsporen en bepalen welke reparaties nodig zijn.
  • Laat de schoorsteen inspecteren en onderhouden: Voordat u begint met reparaties, is het belangrijk om de schoorsteen te laten inspecteren en onderhouden door een professioneel bedrijf. Dit helpt om eventuele andere problemen op te sporen die de lekkage kunnen veroorzaken.
  • Laat de afdichtingen controleren en vervangen: Een van de meest voorkomende oorzaken van een lekkende schoorsteen is slechte afdichtingen. Daktechniek Smit is gespecialiseerd in het opsporen van schoorsteen lekkages.
  • Laat de schoorsteen repareren: Vaak moet in dit geval de complete schoorsteen gerenoveerd worden, doordat de schoorsteen verouderd is.  De voegen worden poreus en gaan barsten en uiteindelijk afbrokkelen.
  • Wanneer de lekkage is verholpen nemen we foto's van de huidige situatie, zodat u het eindresultaat van dichtbij kan bekijken.


Houd er rekening mee dat het repareren van een lekkende schoorsteen vaak een complexe taak is, en het is aan te raden om een professioneel bedrijf in te huren om de reparaties uit te voeren. Kom direct in contact voor een gratis dakinspectie en een offerte opmaat.Reactie plaatsen